Beogradsku zračnu luku čeka izazovno ljeto zbog poteza Air Serbije i Wizz Aira

Autor: Poslovni dnevnik , 03. travanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Promet će značajno usporiti tijekom nadolazeće ljetne sezone nakon što su njezina dva najveća prijevoznika – Air Serbia i Wizz Air – smanjili svoje planirane operacije iz različitih razloga.

Očekuje se da će se rast beogradske zračne luke Nikola Tesla značajno usporiti tijekom nadolazeće ljetne sezone nakon što su njezina dva najveća prijevoznika – Air Serbia i Wizz Air – smanjili svoje planirane operacije iz različitih razloga.

Uz strane zračne prijevoznike koji održavaju poslovanje i kapacitet na istom nivou i niti jedan novi prijevoznik ne pokreće letove, očekuje se da će zračna luka doživjeti količinu ponuđenih sjedala na redovnim linijama u lipnju, srpnju i kolovozu na približno istoj razini kao prošle godine, ili malo iznad razine iz 2023.

Planirane operacije
To je još uvijek podložno promjenama budući da zračni prijevoznici mogu promijeniti svoje planirane operacije, a opterećenje letova može se razlikovati od prošlogodišnjeg, što bi također utjecalo na putnički učinak zračne luke.

Nadalje, uskrsni praznici ove godine padaju na prilično “udaljene” datume prema gregorijanskom i julijanskom kalendaru, što bi trebalo osigurati povećanje prometa i u travnju i u svibnju, dok bi glavni grad Srbije trebao biti domaćin Final Four turnira europske košarkaške Lige prvaka krajem travnja, što će vjerojatno potaknuti dodatne putnike, piše Ex-Yu Aviation News.

Problemi Air Serbije

Air Serbia je bila prisiljena smanjiti svoju mrežu nakon nesreće u kojoj je sudjelovao zrakoplov kojim je u njezino ime upravljao Marathon Airlines.

Nakon rekordnih siječnja i veljače tijekom kojih je zračna luka opslužila ukupno više od milijun putnika s prosječnom stopom rasta broja putnika od visokih 24,8%, sličan porast očekuje se i u ožujku. Međutim, od travnja će se stopa rasta znatno usporiti.

U tekućem mjesecu očekuje se da će kapacitet beogradske zračne luke porasti za oko 8% u ovom trenutku, oko 5% u svibnju i biti na gotovo istoj razini u odnosu na prošlu godinu u lipnju. Zračni prijevoznici nastavljaju ažurirati svoje rasporede na tjednoj bazi, a Air Serbia prošloga je tjedna završila svoju ljetnu mrežu, dok Wizz Air nastavlja mijenjati frekvencije na temelju raspoloživosti zrakoplova.

Air Serbia je ovog ljeta bila prisiljena smanjiti svoju mrežu nakon što je nesreća u kojoj je sudjelovao zrakoplov Embraer E195 kojim je u njezino ime upravljao Marathon Airlines dovela do raskida ugovora s grčkim prijevoznikom. Air Serbia je ovog ljeta trebala u svojoj floti imati šest zrakoplova Embraer iznajmljenih s posadom.

Iako od idućeg mjeseca planira neke od njih zamijeniti s nekoliko Embraer zrakoplova, oni neće moći ispuniti zahtjeve prvotno planiranog rasporeda. S druge strane, Wizz Air je bio prisiljen prizemljiti više od četrdeset zrakoplova zbog problema s Pratt & Whitney motorima na novijim neo jetovima. To je dovelo do smanjenja broja letova preko njihovih europskih baza.

Zimski rast
Komercijalne zračne luke diljem regije opslužile su ukupno 3.293.864 putnika tijekom prva dva mjeseca ove godine, s 1,55 milijuna putnika samo u veljači.

Među njima su se tijekom drugog i najkraćeg mjeseca u godini visokom stopom rasta istaknule tri zračne luke. Oni uključuju Beograd s međugodišnjim porastom u veljači od 21,2%, Prištinu s rastom od 37,5% i Skoplje, koje je imalo rast od 31,3% u brojevima.

Komentirajte prvi

New Report

Close