Beograd od Szegeda izgubio utrku za tvornicu kineskog BYD-a

Autor: Poslovni dnevnik , 29. siječanj 2024. u 07:00
Prema pouzdanim izvorima, kandidati za investiciju su bili belgijski Gent, Sofija i Beograd/SHUTTERSTOCK

Mađarska vlada odlučila sa 118,6 milijuna eura subvencionirati nadogradnju infrastrukture potrebne za tvornicu brzorastućeg kineskog diva.

Radovi na izgradnji tvornice električnih automobila koju u Szegedu gradi kineska tvrtka BYD počet će 1. ožujka, a proizvodnja u lipnju sljedeće godine.

Nedeljnik piše da je i Beograd bio u igri za izgradnju ove tvornice, ali da je na rang listi kineskog proizvođača zauzeo drugo mjesto sa 503 boda, dok je Segedin imao – 511 bodova.

Uskoro početak
Gradnja tvornice u Szegedu počinje u rekordnom roku, samo tri mjeseca nakon što je mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijártó objavio vijest da se BYD odlučio za lokaciju u blizini Szegeda, odakle namjerava krenuti u osvajanje Europe tržištu, piše Nedeljnik.

Inače, BYD je u četvrtom kvartalu prošle godine postao najveći prodavač električnih automobila i tako prestigao glavnog konkurenta Teslu. BYD-ovi planovi su biti među pet najvećih prodavača električnih automobila u Europi (približno 750.000 vozila godišnje).

Zašto se kineska tvrtka odlučila za Szeged kao lokaciju svoje prve europske tvornice električnih automobila dosad nije konkretno objašnjeno, pa je ostala dvojba je li jedini razlog to što je mađarska vlada odlučila sa 118,6 milijuna eura subvencionirati nadogradnju infrastrukture potrebne za tvornicu ili zato što je Mađarska najavila svoje namjere da se uključi u proizvodnju litijevih baterija.

Globalni div

Ministar Szijarto je naveo da je tvornica BYD-a jedna od najvećih investicija u mađarskoj gospodarskoj povijesti.

No, mnogo je intrigantniji podatak o tome tko su sve bili potencijalni kandidati, odnosno konkurenti Szegedu za gradnju tvornice. Prema pouzdanim izvorima, kandidati su bili belgijski Gent, Sofija i Beograd.

Na temelju točnih kriterija kineski proizvođač napravio je rang listu na kojoj je Szeged zauzeo prvo mjesto s 511 bodova. Drugo mjesto zauzeo je Beograd s 503 boda, Sofija je imala nešto više od 100 bodova, a Gent je na četvrtom mjestu.

Belgijskom gradu nije pomogla ni odluka lokalne vlade da kineskoj tvrtki ponudi petogodišnji porezni moratorij, koji je inače nezakonit na državnoj razini zbog propisa koji vrijede u Europskoj uniji. Inače, u prijavi Beograda nije navedena točna lokacija moguće tvornice, već samo podatak da bi se tvornica gradila “u blizini grada”.

Ministar Szijarto je naveo da je tvornica BYD jedna od najvećih investicija u mađarskoj gospodarskoj povijesti, a očekuju se da će samo ova tvornica zaposliti tisuće ljudi, iako je plan da se oko te djelatnosti otvori od 20.000 do 40.000 radnih mjesta.

Zasjeli na vrh
Kineska tvrtka BYD Co, najveći svjetski prodavač električnih vozila na baterije (BEV) i plug-in hibrida, prodala je oko 3,02 milijuna vozila u 2023., što je povećanje od 61,9 posto, objavljeno je u ponedjeljak.

Proizvođač automobila sa sjedištem u Shenzhenu rekao je da je prodao oko 1,6 milijuna baterijskih električnih vozila, kao i oko 1,4 milijuna plug-in hibridnih električnih vozila.

BYD je priopćio da je njegova prodaja baterija i hibridnih električnih vozila u prosincu iznosila 340.178, uključujući 190.754 potpuno električna vozila.

Komentirajte prvi

New Report

Close