Belgijska kompanija Jaga investira u Kragujevac

Autor: Miroslav Kuskunović , 25. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Ova kompanija jedna je od najinovativnijih u svom sektoru i posluje u 35 zemlja, a u znanstveno-istraživačkom centru u Kragujevcu angažirat će srpske inženjere.

Multinacionalna i visokotehnološka kompanija Jaga sa sjedištem u Belgiji, svjetski poznat proizvođač klima uređaja, otvorit će proizvodni pogon i odjeljenje za istraživanje i razvoj u industrijskom MIND parku u Kragujevcu, najavio je Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije (PKS).

Ova kompanija jedna je od najinovativnijih u svom sektoru i posluje u 35 zemlja, a u znanstveno-istraživačkom centru u Kragujevcu angažirat će srpske inženjere. Za Jagom, zahvaljujući suradnji PKS i investicione grupe East West Valley, uskoro očekujemo i druge investitore, a neki su već najavili svoj dolazak, naglasio je Čadež.

“Naši belgijski prijatelji odlučili su se za kragujevački MIND park, jedan od najsuvremenijih u Europi, što pokazuje da je Srbija odlična investicijska destinacija i da nudi sve što je potrebno vrhunskim kompanijama da donesu najsuvremenije tehnologije i znanje, istakao je predsjednik PKS.

Čadež podsjeća da je East West Valley grupa bila odgovorna za dizajn belgijskog štanda na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju koji je bio najprofitabilniji štand manifestacije, a njihova iskustva će biti dragocjena Srbiji u organizaciji  EXPO 2027 u Beogradu.

Naglasio je kako je suradnja PKS i ove investicijske grupacije uspostavljena na inicijativu Aleksandra Davidovića, počasnog konzula Srbije u Belgiji i odnedavno predstavnika Komore u ovoj zemlji. Bratislav Milanović, osnivač i direktor MIND grupe zahvalio je predstavnicima East West Valley grupacije što su izabrali MIND park za svoj projekt.

U ovom tehnološkom parku otvorenom 2018. godine već posluju Mind Group, Siemens Mobility, Avnet, Skoda transportation, IME Autolift, HADLER Srbija, CAF, STEFTRANS, Selvadia i Nelt. Herbert Huben, predsednik kompanije East West Valley istakao je da MIND park i Kragujevac posjeduju svu infrastrukturu i obrazovne centre važne za realizaciju planova ove kompanije u Srbiji. Investicija je vrijedna 35 milijuna eura, rekao je Huben, a u planu je izgradnja velikih pogona i postupno proširenje kapaciteta.

Komentirajte prvi

New Report

Close