BELEX15 u lipnju pao 4,5%, najveći uteg NIS

Autor: Poslovni dnevnik , 04. srpanj 2023. u 05:47
Foto: Shutterstock

Ukupan promet na tržištu tijekom lipnja iznosio je oko milijardu dinara (8,6 milijuna eura), što je najslabiji mjesečni promet od ožujka.

Dioničko tržište u Srbiji oslabilo je tijekom lipnja za 4,5 posto na 869,4 boda, mjereno indeksom Belex15, prvenstveno zbog prelaska dividendnog preseka za dionice Naftne industrije Srbije (NIIS).

Nakon ove velike korekcije, prinos ovog burzovnog indeksa u prvih šest mjeseci pao je na 5,4 posto, piše Momentum. Ukupan promet na tržištu tijekom lipnja iznosio je oko milijardu dinara (8,6 milijuna eura), što je najslabiji mjesečni promet od ožujka.

Najprometnija dionica u indeksnoj košarici bila je Naftna industrija Srbije koja je zabilježila promet od 48,1 milijun dinara uz veliki pad cijene zbog odlaska dana za isplatu dividende. Dunav osiguranje (DNOS), koje je palo na novi višegodišnji minimum, zabilježilo je promet u redovnoj trgovini od 23,5 milijuna dinara, dok je Meser Tehnogas (TGAS) ostvario promet od 10,2 milijuna dinara.

Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) predvodio je rijetke dobitnike u indeksnoj košarici s rastom od dva posto na 2040 dinara. Gubitnike su predvodile dvije tvrtke koje će ove godine podijeliti rekordne dividende.

Dionice NIS-a i Impol Sevala (IMPL) zabilježile su identičnu mjesečnu korekciju od 13,9 posto, s obzirom na to da se ovim dionicama dosta trguje bez prava na dividendu iz prošlogodišnje dobiti. Dunav osiguranje je palo za 7,2 posto na 930 dinara.

Komentirajte prvi

New Report

Close