Banke u Srbiji sporo smanjuju marže na nove stambene kredite

Autor: Poslovni dnevnik , 05. listopad 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Za stambene kredite s fiksnom kamatnom stopom banka, prema odluci regulatora, može odobriti stambeni kredit uz nominalnu kamatnu stopu do 5,03 posto.

Svi oni koji planiraju uzeti kredit za stan mogu računati da će do kraja iduće godine plaćati nižu kamatu od one koja je trenutno na tržištu.

Njihova kamata smanjena je na račun bankarske marže, jer je Narodna banka Srbije (NBS) propisala da ona može biti maksimalno 1,1 posto.

Primjena olakšica

NBS je rujanskom odlukom uvela olakšice za otplatu stambenih kredita ne samo za stare, postojeće dužnike, već i za nove, buduće dužnike.

Kamatne stope
Od 1. siječnja 2025. godine dužnik će plaćati maržu u postotku utvrđenom ugovorom o kreditu. Za stambene kredite s fiksnom kamatnom stopom banka može odobriti stambeni kredit uz nominalnu kamatnu stopu do 5,03 posto.

Jesu li to zato što su ostali zatečeni odlukom NBS-a ili im treba još vremena za nove izračune?Samo na stranicama najvećih banaka, koje su vodeće u stambenom kreditiranju, još ima ponuda sa starim maržama koje doslovno glase “varijabilne”. kamatna stopa od 3,25 do 4,55 (marža) plus tromjesečni Euribor”.

No, nema sumnje da će marže morati smanjiti jer je odluka NBS-a obvezujuća. Na stranicama nekih banaka uopće nema informacija pod kojim uvjetima odobravaju stambene kredite, jer rade po principu da zainteresirani zakažu razgovor.

NBS navodi da je odluka o privremenim mjerama za banke vezano uz stambeno kreditiranje fizičkih osoba stupila na snagu 13. rujna 2023. godine, što znači da se od tog datuma primjenjuju pravila o ograničenju kamatnih stopa na stambene kredite koje banka odobrava u razdoblju provedbe ove odluke, odnosno do kraja 2024. godine.

Konkretno, klijentu koji podnese zahtjev za stambeni kredit banka trenutno može ponuditi samo uvjete propisane privremenom mjerom NBS-a, napominje središnja banka.

Jedna od najažurnijih je Erste banka. U ponudi na stranicama za nove stambene kredite stoji da do 31. prosinca 2024. promjenjiva kamata iznosi 5,06 posto kao zbroj marže od 1,1 posto i šestomjesečnog Euribora koji trenutno iznosi 3,95 posto.

Od 1. siječnja 2025. pretpostavljena kamata bit će najmanje 6,76 posto, jer će od tog datuma banka zaračunavati kamate od 2,8 do 3,35 posto plus standardni šestomjesečni Euribor.

Podsjetimo, NBS je rujanskom odlukom uvela olakšice za otplatu stambenih kredita ne samo za stare, postojeće dužnike, već i za nove, buduće dužnike.

Potez regulatora
Nije mogla ograničiti visinu Ruribora koji se obračunava za kredite s promjenjivom kamatom, a koji za stambene kredite, jer su indeksirani u eurima, određuje međubankarsko tržište Europske unije.

Zato je ograničila maržu domaćih banaka. Prema objašnjenju same središnje banke, marža se “dobiva” kada se iz kamatne stope izuzmu troškovi izvora financiranja koje plaća banka. U bit time će se pokriti troškovi poslovanja banke i rizike vezane uz plasman tih sredstava. Na razini gospodarstva marža se procjenjuje kao razlika između prosječne kamatne stope na kredite i kamatnih stopa na izvore, odnosno kredite ili depozite položene kod banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close