Banke u Srbiji snažno podigle prosječne kamate na kredite

Autor: Poslovni dnevnik , 22. ožujak 2023. u 07:00
Najveći dio povećanja zarade na razlici kamata na kredite i kamata na štednju bankama došao je od građana, a ne od gospodarstva/Shutterstock

Najveći dio povećanja zarade na razlici kamata na kredite i kamata na štednju bankama došao je od građana, a ne od gospodarstva.

Građani i gospodarstvenici u Srbiji koji imaju bilo kakav kredit s promjenjivom kamatnom stopom suočavaju se s velikim povećanjem rata, a kada su u pitanju dinarski krediti, prosječna kamata za nove kredite stanovništvu sada iznosi 12,92 posto, punih 4,39 posto više nego prije godinu dana, objavio je Demostat.

Najveći dio povećanja zarade na razlici kamata na kredite i kamata na štednju bankama došao je od građana, a ne od gospodarstva. Banke su iskoristile borbu monetarnih vlasti s inflacijom da povećati svoju zaradu.

”Od srpnja prošle godine Europska središnja banka podigla je svoje kamate čak šest puta – s nule na 3,5 posto, automatski dižući euribor, a time i mjesečne rate svima koji imaju kredite vezane uz euro.

Istovremeno, Narodna banka Srbije je podigla i referentnu kamatnu stopu, čak 12 puta u posljednjih godinu dana – sa jedan na 5,75 posto, čime je u istu situaciju dovela klijente banaka koji su zaduženi u dinarima”, navodi Demostat.

Komentirajte prvi

New Report

Close