Banke u Srbiji gotovo udvostručile dobit u prvih devet mjeseci

Autor: Poslovni dnevnik , 07. prosinac 2023. u 06:33
Foto: Shutterstock

Rast kamatnih stopa učinio je bankarstvo izuzetno profitabilnim poslom u odnosu na razdoblje kada su kamate bile na povijesnom minimumu.

Banke u Srbiji prošle su godine zaradile 742,4 milijuna eura, gotovo dvostruko više nego godinu prije, a za devet mjeseci 2023. već su premašile tu dobit, piše Danas.

Prema tromjesečnim financijskim izvještajima banaka, za devet mjeseci ove godine 20 banaka koje posluju u Srbiji zaradilo je 865 milijuna eura.

Iznimno profitabilne
Rast kamata učinio je bankarstvo izuzetno profitabilnim poslom u odnosu na razdoblje kada su kamate bile na povijesnom minimumu.

Početkom 2022. euribor je bio negativan, minus 0,5 posto, dok je danas na razini iznad četiri posto, slično kao u vrijeme svjetske financijske krize.

Najvažniji izvor prihoda banaka u ovoj godini su kamate. Neto prihodi od kamata (prihodi od kamata minus rashodi od kamata) na razini cijelog sektora od siječnja do kraja rujna iznosili su više od 1,4 milijarde eura. Neto prihod od naknada i provizija također je dosegao značajnih 488 milijuna eura.

Uspon Kostićevih banaka

AIK i Eurobank Direktna, koju je preuzela grupacija Miodraga Kostića, zajedno su se našle na trećem mjestu s imovinom od 6,6 milijardi eura.

Konsolidacija koja se dogodila u bankarskom sektoru posljednjih godina dovela je do povećanja koncentracije imovine i dobiti u nekoliko najvećih banaka. Najveća banka na tržištu i nakon tri kvartala 2023. bila je Intesa s imovinom od 7,3 milijarde eura i tržišnim udjelom od 14,97 posto.

Druga je OTP banka, nastala spajanjem Societe Generale i Vojvođanske banke, s aktivom od 6,75 milijardi eura ili 13,87 posto tržišta.

Iako su još uvijek tehnički odvojene banke, AIK i Eurobank Direktna, koju je preuzela bankarska grupacija Miodraga Kostića, zajedno su se našle na trećem mjestu s imovinom od 6,6 milijardi eura, što se očituje u 13,6 posto tržišnog udjela.

Ovo je prvi put da je domaća privatna banka među najvećim bankama na tržištu od Drugog svjetskog rata,.

Na četvrtom mjestu po tržišnom udjelu je Raiffeisen banka s 5,7 milijardi eura imovine, koja na tržištu posluje više od 20 godina, organski raste, a lani je preuzela poslovanje Credit Agricole banke u Srbiji.

Peta je UniCredit s imovinom vrijednom 5,1 milijardu eura, dok je na šestom mjestu NLB Komercijalna banka s 4,8 milijardi eura imovine.

Ovih šest banaka kontroliraju gotovo 75 posto imovine bankarskog sektora u Srbiji. Kad bi se ovoj grupi pridružila i državna Poštanska štedionica, koja ima četiri milijarde eura imovine, grupa sedam najvećih banaka upravlja s gotovo 83 posto imovine.

Pet najvećih banaka ostvarilo je 72 posto ukupne dobiti bankarskog sektora, a 83 posto ukupne dobiti slilo se u džepove šest najprofitabilnijih.

Najveću dobit za devet mjeseci ove godine ostvarila je Raiffeisen banka – 143,3 milijuna eura. Druga je Inteza sa 131,3 milijuna, a treći UniCredit sa 122 milijuna eura. Dobit OTP banke bila je 118,25 milijuna eura, a NLB Komercijalne banke 107,3 ​​milijuna eura.U skupinu velikih banaka ubraja se i zajednička dobit AIK-a i Eurobank Direktne od 95,3 milijuna eura.

Samo jedna u gubitku
Jedina banka koja je u ovom razdoblju poslovala s gubitkom bila je najmanja banka na tržištu Mirabank s gubitkom od 515.000 eura.

Na putu bankarskog sektora do dobiti od milijardu eura ove godine, čini se da jedino što se može spriječiti su mjere NBS-a kojima su ograničene kamate na stambene kredite vezane za euro, te povećane obvezner rezerve.

Komentirajte prvi

New Report

Close