Bagremi odlično cvjetaju i donose rekordnu proizvodnju meda

Autor: Miroslav Kuskunović , 14. lipanj 2022. u 07:00
Med se u prva tri mjeseca ove godine najviše izvozio u Italiju, Norvešku i Crnu Goru/K. Š. Fabac/PIXSELL

Daljnji razvoj pčelarskog sektora ovisit će o snažnijem plasmanu na inozemna tržišta.

Proizvodnja meda u 2022. godine bit će rekordna s obzirom na povoljne uvjete za cvjetanje bagrema ove godine, a za daljnji razvoj ovog sektora potreban je snažniji plasman na inozemna tržišta na kojima postoji sve veća potražnja za medom, ukazali su članovi Grupacije za pčelarstvo i proizvodnju meda Privredne komore Srbije.

Uvezeno 222 tone
Uvoz meda za razliku od prethodnih godina intenzivno raste. U prva tri mjeseca 2022. godine uvezeno je 222 tone što je 28 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Najviše meda se uvozilo iz Moldavije, Ruske Federacije i Novog Zelanda.

Ukupan izvoz meda u prva tri mjeseca ove godine iznosio je 554 tone u vrijednosti od 3,5 milijuna eura i za 31 posto je manji u odnosu na isti period prethodne godine, stoji u priopćenju PKS.

Med se u prva tri mjeseca ove godine najviše izvozio za Italiju, Norvešku i Crnu Goru, kaže Srbislav Vidojević, predsjednik Grupacije koji ističe kako je u prva tri mjeseca 2022. godine izvoz u Italiju porastao za 51%, u Norvešku 28%, u Crnu Goru za 52%, dok je izvoz na njemačko tržište smanjen za 36% u odnosu na isti period prethodne godine.

”Tehnologija pčelarstva je napredovala u Srbiji što se vidi iz rasta broja košnica. Da bi se ovaj trend rasta pčelarske proizvodnje nastavio potrebno je uskladiti zakonske propise Republike Srbije sa propisima EU i što prije osnovati Radnu grupu za izradu Pravilnika o pčelinjem otrovu u resornom ministarstvu kao i postići dogovor o subvencijama za kompanije koje posluju u ovom sektoru”, izjavila je Mirjana Miščević, viši savjetnik u Udruženju za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda.

554

tone meda vrijednog 3,5 milijuna eura izvezeno je u prva tri mjeseca

Ona ističe kako je do sada sektor pčelarstva dobivao pomoć od države za povećanje broja kočnica i pčela, ali je sada nužno određenim mjerama pomoći razvoj pčelarstva kao gospodarske djelatnosti.

Upozorili na izazove
Proizvođači meda ukazali su na izazove zbog neizvjesne otkupne cijene meda u 2022. godini obzirom na oscilacije na tržištu meda u 2021. godini. Ivan Grujić iz kompanije Cmana Krnjevo podsjetio je da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, otkupna cijena meda u svibnju prošle godine bila najniža i iznosila 330,25 dinara po kilogramu, a u srpnju je dostigla 543,69 dinara po kilogramu. U siječnju ove godine otkupna cijena meda iznosila je 588,17 dinara po kilogramu.

U 2021. godini prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je raspolagala sa 976.000 košnica, što je za 44 posto više nego 2014. godine i za četiri posto manje nego prethodne godine. Pčelarski sektor procjenjuje da će broj košnica u 2022. godini ostati na približno istoj razini.

Proizvodnja meda u 2021. godini je iznosila je 7438 tona, što je za 70 posto više nego 2014. godine i za 35 posto manje nego prethodne godine i pored toga što klimatski uvjeti nisu bili naklonjeni pčelarenju. Ukupan izvoz meda u 2021. godini, iznosio je 2175 tona u vrijednosti od 13,1 milijuna eura i na istoj je razini kao i godinu ranije.

Med se najviše izvozio za Italiju, Norvešku i Njemačku. Uvoz meda za razliku od prethodnih godina intenzivno je rastao i u 2021. godini. Uvezeno je 548 tona meda, što je gotovo dvostruko više nego prethodne godine. Najviše meda se uvozilo iz Moldavije, Ruske Federacije, Ukrajine i Novog Zelanda.

Komentirajte prvi

New Report

Close