Bačka Palanka: Uskoro stiže novi srpski traktor

Autor: Miroslav Kuskunović , 20. lipanj 2023. u 05:33
Foto: Shutterstock

Ovaj traktor namijenjen za mala i srednja gospodarstva, ima 90 konjskih snaga, i napravljen je od preko 800 komponenti proizvedenih u Srbiji.

Univerzalni domaći traktor proizveden u Bačkoj Palanci, na kojem je radio tim strojarskih inženjera iz Srbije, bit će pušten u prodaju u narednih nekoliko mjeseci. Gotovo polovica komponenti proizvedena je u Srbiji, u suradnji sa domaćim tvrtkama. Ovaj traktor namijenjen za mala i srednja gospodarstva, ima 90 konjskih snaga, i napravljen je od preko 800 komponenti proizvedenih u Srbiji.

“Pošto je posljednja proizvodnja traktora u Srbiji ugašena, ima jedno petnaestak godina, možda i više, pokrenuti ponovo taj sistem i opet uvezati, zapravo znači imati hrabrost. Mi smo je skupili i zaista pokazali kako možemo uvezati više od 40 domaćih tvrtki i kooperanata. Svi koji su uvezani u lanac proizvodnje su dodatno osposobljeni i ohrabreni da zaposle nove ljude i da uvoznu ovisnost po pitanju proizvodnje smanjimo, eto to je naš krajnji cilj – ističe Radovan Komad, iz kompanije Majevica, Bačka Palanka.

Jedina su tvornica u Europi, kako kaže, koja se u trenutku nepovoljne globalne situacije, odlučila da pokrene proizvodnju traktora. Na njemu je u posljednih godinu i pol dana radilo desetak mladih strojarskih inženjera, koji su u Majevici dobili šansu da svoje ideje provedu u djelo.

“Srpski poljoprivrednici će narednih, sigurno dva, tri desetljeća raditi za kupovinu novih traktora, a ukoliko mi kao društvo ne budemo proizvodili traktore, onda će nam se dogoditi ono što se desilo svima koji više nisu industrijske zemlje, nećemo imati proizvodnju, već ćemo samo uvoziti i iznositi novac iz države, Radovan Komad. 74 Proizvodnja domaćeg traktora velika je šansa za razvoj srpske privrede.

“Svi smo svjedoci da je naš domaći traktor IMT koji se nažalost više ne proizvodi, i dan danas se koristi na njivi preko 50 godina, tako da se nadamo kako će taj budući domaći traktor isto opravdati tu slavu domaće proizvodnje.

Posebno je pohvalno što će proizvodnja tog traktora angažirati više podizvođača, tako da će sve to unaprijediti kako malo gospodarstvo, tako i veliku privredu – navodi Aleksandar Milovanović, iz Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika.

Komentirajte prvi

New Report

Close