Azerbajdžanski SOCAR želi preuzeti NIS od Gazprom Nefta

Autor: Poslovni dnevnik , 13. travanj 2022. u 06:09
Ako bi Gazprom Neft prodao NIS azerbajdžanskoj kompaniji to bi mogao kompenzirati kroz poslovne aranžmane koje ostvaruje sa SOCAR-om/PD

Nakon početka ruske vojne intervencije u Ukrajini Moskva se našla pod udarom sankcija zapadnih zemalja uključujući i one koje se odnose na trgovinu energentima.

Azerbajdžanska državna naftna kompanija (SOCAR) zainteresirana je za preuzimanje većinskog paketa dionica Naftne industrije Srbije (NIS) i u kontaktu je s vladom Srbije i s većinskim vlasnikom NIS-a, ruskom državnom kompanijom Gazprom Neft, javlja istraživačko-izdavački centar Demostat.

Nakon početka ruske vojne intervencije u Ukrajini Moskva se našla pod udarom sankcija zapadnih zemalja uključujući i one koje se odnose na trgovinu energentima. To izaziva strah da će se NIS suočiti s problemom opskrbe sirovom naftom svoje rafinerije u Pančevu preko područja Europske unije.

EU je zabranila prodaju i transport nafte na svom području kompanijama u trećim zemljama čiji su većinski vlasnici Rusi. Takav je slučaj s NIS-om u kojem Gazprom Neft ima 56% dionica, dok je manjinski paket u rukama vlade Srbije.

Međutim, pojavile su se informacije da je EU, ipak, odlučila izuzeti Srbiju iz tih sankcija ruskim kompanijama.

Izvor Demostata ističe da i Moskvi odgovara da SOCAR otkupi dionice NIS-a koje ima Gazprom Neft.

“Azerbajdžan i Rusija imaju vrlo dobre diplomatske odnose. Također, SOCAR ostvaruje plodnu suradnju s ruskim naftnim i plinskim kompanijama. Ako bi Gazprom Neft prodao NIS azerbajdžanskoj kompaniji to bi mogao kompenzirati kroz poslovne aranžmane koje ostvaruje sa SOCAR-om”, kaže sugovornik Demostata.

Prema njegovim riječima, prelazak NIS-a u ruke SOCAR-a bio bi “zgodan” i za zapadne zemlje.

“Prvi razlog je taj što bi Zapad to mogao prikazati kao svoju pobjedu u sklopu sankcija Moskvi, a drugi što Azerbajdžan ima jednako dobre odnose s Washingtonom kao i sa Moskvom”, navodi izvor Demostata.

Komentirajte prvi

New Report

Close