Apartmani u Beogradu jeftiniji nego u Zagrebu i Ljubljani

Autor: Poslovni dnevnik , 23. svibanj 2023. u 11:38
Foto: SHUTTERSTOCK

Kada je riječ o hotelskim cijenama, smještaj je jeftiniji u Sarajevu i Zagrebu.

Cijene smještaja u glavnim gradovima Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije jako variraju, pokazala je usporedba novinara portala N1 iz regije. Cijene privatnog smještaja, odnosno stanova i apartmana, najniže su u Sarajevu, a najviše u Ljubljani i Zagrebu.

Kada je riječ o hotelskim cijenama, smještaj je jeftiniji u Sarajevu i Zagrebu, gdje je potrebno izdvojiti sličnu svotu novca.

Raspon cijena
Skuplji su u Ljubljani i Beogradu gdje je i raspon cijena prilično sličan. Cijene noćenja u Zagrebu ovise o brojnim čimbenicima, od tipa smještaja (hotelski, privatni…) preko luksuza koji se nudi, do lokacije, vremena boravka (ljetna ili zimska sezona) i prepoznatljivosti brenda.

Kao primjere pogodnosti koje neki nude, oglasi ističu otkazivanje ili pomicanje termina u zadnji tren, neki nude povrat novca u slučaju otkazivanja, a dodatni luksuz, naravno, dolazi uz dodatnu cijenu. Također, apartmani i hotelski smještaji u blizini velikih zagrebačkih bolnica imaju više cijene.

Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, prosječan gost hrvatske metropole na smještaj i sve ostalo potrebno dnevno potroši 150 eura.

Cijene stanova u Zagrebu, odnosno stanova za dnevni najam, kreću se od 50 do gotovo 300 eura. Prema pregledu smještaja na Airbnbu, najviša cijena za dvije osobe je u rasponu od 70 do 80 eura, a sve ovisi o lokaciji.

Tako ćete u samom središtu, nedaleko od Trga bana Jelačića, pronaći smještaj od 200 do 300 eura, no nekoliko tramvajskih stanica dalje, nudi se smještaj za 53 eura.

150

eura iznosi prosječna hotelska ponuda noćenja s doručkom u Beogradu

Hotelski smještaj
Cijene su niže prema periferiji, a želite li potrošiti manje, osim apartmana birajte i hostele. Prosječna cijena hostela je oko 30 eura po noćenju.

Što se tiče hotela, cijene su jako različite. Noćenje u zagrebačkom hotelu može biti pristupačno pa ćete tako pronaći sobe za dvije osobe za 70 eura. U većini hotela doručak se dodatno naplaćuje, kao i smještaj.

Jeftiniji hoteli nalaze se malo dalje od centra, pola sata vožnje ili više. Takvu povoljniju cijenu mogu pronaći u hotelima na Sljemenu.

Cijene stanova u centru Sarajeva koji se iznajmljuju na dan kreću se od 10 do 105 eura. Za ovakav smještaj turisti i ostali posjetitelji obično će morati izdvojiti između 15-25 eura.

Cijene noćenja u hotelima znatno su više u odnosu na tzv. apartmane po danu. Ponuda hotela za noćenje za dvije osobe s doručkom u prosjeku iznosi 130 eura.

Hotel Europa u samom centru Sarajeva za jedno noćenje s uslugom doručka i mogućnošću korištenja spa centra za dvije osobe iznosi 147 eura, dok ćete u Swissotelu Sarajevo koji se nalazi na Marijin Dvoru (centar) izdvojiti 170 eura za iste usluge.

Cijene noćenja u Beogradu za jednu noć variraju ovisno o lokaciji na kojoj se smještaj nalazi, pruženoj usluzi, a prije svega o “dobrom glasu”, odnosno nazivu hotela.

Ponude stanova za jednu ili dvije osobe u centru Beograda kreću se od 20 do 200 eura. Nešto jeftinije može se pronaći na “periferiji” glavnog grada. Tako se u Mirijevu jednokrevetna soba može naći za 25 eura, dok su petokrevetni apartmani 50 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close