Anarijev Sistem u Cloudu Thor X novi iskorak u metaverzum

Autor: Poslovni dnevnik , 30. lipanj 2022. u 07:00
Anari AI prva je cloud čip fabrika koja je uvjerila jedan od najvećih fondova na svijetu da ulože u srpski startup/Shutterstock

U usporedbi s CPU, Anarijeva jedinstvena kombinacija čini Thor X 18 puta bržim u obradi jednog od industrijski standardnih skupova podataka – 3D oblaka točaka velikih razmjera.

Nova tehnologija koju je razvio Anari AI tim – “Sistem u Cloudu” unosi inovaciju u način na koji se upotrebljava umjetna inteligencija, piše biznis.telegraf.rs.

Sistem u Cloudu optimiziraniji je i efikasniji sistem koji kombinira različite hardverske i softverske arhitekture s modelima strojnog učenja, a prvi takav sistem, Thor X, olakšava proces semantičke segmentacije 3D oblaka točaka.

Specijalizirana hardverska akceleracija Thor X-a može se primijeniti u oblastima kao što su GIS, BIM, digitalni blizanci i metaverzum, i to čak 30 puta efikasnije u usporedbi s najboljim GPU na tržištu.

U usporedbi s CPU, Anarijeva jedinstvena kombinacija čini Thor X 18 puta bržim u obradi jednog od industrijski standardnih skupova podataka – 3D oblaka točaka velikih razmjera.

Anari AI prva je cloud čip fabrika koja je uvjerila jedan od najvećih fondova na svijetu da ulože u srpski startup. Kreirali su ga domaći inženjeri na čelu s Bogdanom Vukobratovićem, suosnivačem Anarija AI.

Jovan Stojanović, suosnivač i CEO, navodi da Thor X oslikava Anarijev cilj da ubrza, pojednostavi i optimizira Cloud kompjutaciju za domenski specifične procese.

– Umjetna inteligencija svakim danom postaje sve kompleksnija, a kompanije se bore za konkurentnost i brz povrat investicije. Pojednostavljeno, ako se nastavi ovim tempom, vještačka inteligencija neće biti dostupna svim kompanijama.

Stoga važno je pojednostaviti domenski-specifične kompjutacije i omogućiti drugima da dizajniraju vlastite domenski-specifične sisteme na lakši način.

Thor X je u tom smislu veliki korak naprijed ka kreiranju nove industrijske kategorije “Sistema u Cloudu”, gdje je 3D kompjuterska vizija prvi korak u budućnost – izjavio je Jovan Stojanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close