Analitičari: Srpska ekonomija u tunelu, treba suzbiti inflaciju

Autor: Poslovni dnevnik , 11. listopad 2023. u 05:32
Foto: Shutterstock

Srbija je s prošlogodišnjim rastom BDP-a od 2,5 posto ispod svjetskog i europskog prosjeka.

Privreda Srbije je u tunelu, Vlada je prije donošenja prijedloga proračuna za 2024. godinu morala pronaći rješenje za obuzdavanje inflacije i povećanje gospodarskog rasta na šest do sedam posto, rekao je agenciji Beta ekonomist Milan Kovačević.

“Naše gospodarstvo je u tunelu i ne znamo kako ćemo iz njega izaći, a da bismo izašli morali bismo ostvariti stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od šest do sedam posto.

Ispod prosjeka
Srbija je s prošlogodišnjim rastom BDP-a od 2,5 posto ispod svjetskog i europskog prosjeka, a pitanje je hoće li ove godine rast biti dva posto, rekao je Kovačević.

Kako je rekao, vlast u Srbiji prvo bi morala napraviti bolji sustav koji će stvarati veći BDP, a za pripremu prijedloga proračuna za 2024. bilo bi razumno prvo pogledati kako će ova godina završiti, a zatim plan za sljedeći.

“Proračun je zadnja stvar koju treba napraviti kada se vidi čime država raspolaže. Srbija ima distributivnu ekonomiju, problem je u raspodjeli novca generiranog BDP-om. Gospodarstvo pola godine radi za državu, za proračun, a samo pola godine za sebe, rekao je Kovačević.

Do sada se, prema njegovim riječima, novac iz državne blagajne trošio olako, ne postoji dobra strategija na što ga potrošiti, nego se dijeli “na šaku i kapu”. Ako, kako je rekao, tako lako rastu mirovine i plaće, to će povećati inflaciju. “Hvalimo se brojkama, a ne stvarnim stanjem.

U završnom računu za prošlu godinu ne zna se gdje je nestalo pola milijarde eura”, rekao je Kovačević. U Srbiji je inflacija 10-12 posto, a rast BDP-a dva posto, što, prema njegovim riječima, znači da BDP realno raste šest puta manje od inflacije.

Prije svega treba vidjeti na koji način možemo smanjiti inflaciju, jer tolikog gospodarskog rasta neće biti, rekao je Kovačević. Dodao je da “kako bi se prevladala inflacija, neke mjere moraju biti usmjerene i protiv gospodarskog rasta”.

Bez pravih ideja
Kovačević je rekao da “još nitko nije predložio kako povećati BDP za više od 2,5 posto”.

Građevinarstvo, kako je rekao, nije način da se poveća gospodarski rast. Prema njegovim riječima, ekonomska politika se svodi na prodaju kapitala i “podmićivanje” stranih investitora.

Komentirajte prvi

New Report

Close