Američki investitori imaju velike planove u Srbiji i u idućoj godini

Autor: Miroslav Kuskunović , 08. prosinac 2023. u 07:00
Stefan Lazarević/PD

Prognoza poslovanja AmCham članica u Srbiji u narednoj godini optimističnija je u odnosu na prethodne krizne godine.

Većina članica Američke gospodarske komore u Srbiji (AmCham) u 2023. godini bilježi rast poslovanja, posebno prihoda i profita, dok su po pitanju rasta investicija i novih zapošljavanja kompanije nešto opreznije, pokazalo je tradicionalno godišnje AmCham istraživanje o poslovnoj klimi i povjerenju investitora, pod nazivom “Jedanaesto prolazno vrijeme”.

Prema spomenutom istraživanju, AmCham kompanije članice umjereno su zadovoljne poslovnom klimom u Srbiji, dajući joj ocjenu 2,9 (skala od 1-5), što predstavlja povećanje u odnosu na prethodne godine, ali i najbolju prosječnu ocjenu poslovne klime od kada se provodi istraživanje.

Važnost obrazovanja

Više od dvije trećine ispitanika unutar AmCham-a (67%), smatra da bi obrazovanje trebalo biti prvi prioritet.

Poslovna klima
Trend rasta umjereno zadovoljnih je postupan, ali stabilan (od 46 posto 2016. do 78 posto ove godine), dok je primjetan i pad nezadovoljnih članica (sa 53 posto 2016. godine na samo 14 posto ove godine). Mala i mikro poduzeća koja nisu AmCham članovi, a dio su uzorka istraživanja, dijele stavove većih kompanija ocjenjujući poslovnu klimu ocjenom 3.

“Prognoza poslovanja AmCham članica u narednoj godini optimističnija je u odnosu na prethodne krizne godine, obilježene epidemijom korona virusa i ratom u Ukrajini. Ovaj rast optimizma jasan je pokazatelj djelomičnog oporavka ekonomije i jačanja povjerenja investitora nakon kriznih udara, međutim jako je važno da na dugoročnom planu, zajedno sa Vladom Srbije, radimo na unaprjeđenju institucionalnih reformi, prije svega u sudstvu, zdravstvu, radno-pravnoj regulativi, zatim na suzbijanju sive ekonomije i zelenoj agendi”, istakao je Stefan Lazarević, predsjednik AmChama.

Kao ključne izazove za poslovanje kompanije prepoznaju visoku stopu inflacije, dostupnost radne snage i efikasnost državne uprave. I dalje visoka stopa inflacije i njeno sporije padanje nego u euro zoni, predstavlja izazov za jako širok dijapazon kompanija, imajući u vidu smanjenje kupovne moći potrošača i nepredvidive skokove cijena inputa.

Dostupnost radne snage predstavlja prepreku za blizu dvije trećine AmCham članica i nalazi se konstantno među dva najveća izazova u istraživanjima u posljednjih šest godina. Efikasnost državne uprave, treći je po značaju izazov na koji upozorava čak polovica AmCham članica.

Izazovi i prioriteti
To je značajan skok u odnosu na izazove identificiran prošle godine, što ukazuje na nužnost jačeg tempa reformi koje smanjuju administrativni teret poslovanja, od kojih je veliki dio započet za mandata ove, ali i prošle Vlade, međutim, još uvijek nije proveden (primjerice. digitalizacija zdravstva, digitalizacija radno pravne dokumentacije, e-bolovanje, uvođenje e-suda, i slično).

Već nekoliko godina za redom više od dvije trećine ispitanika unutar AmCham-a (67%), kao i malih i mikro poduzeća (62%), smatra da bi obrazovanje trebalo biti prvi prioritet za raspodjelu proračunskih sredstava. s ciljem stvaranja zdravih temelja za dugoročno povećanje gospodarskog rasta.

Poslovna klima u Srbiji, kao i prethodnih godina, ocijenjena je boljom od klime u susjednim zemljama koje nisu u EU, a lošijom od klime u zemljama članicama EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close