Akvizicija: za 40,5 mil. eura Sona Comstar ulazi u Novelic

Autor: Poslovni dnevnik , 13. siječanj 2023. u 07:00
Novelic je IT startup čijih više od 120 inženjera razvijaju napredne sustave za asistenciju vozačima/Shutterstock

Novelic je IT startup čijih više od 120 inženjera razvijaju napredne sustave za asistenciju vozačima (Advanced Driver Assistance Systems – ADAS) i radarske platforme.

Indijski proizvođač elektronike za automobilsku industriju Sona Comstar objavio je da je sklopljen sporazum o preuzimanju 54 posto beogradske tehnološke tvrtke Novelic za 40,5 milijuna eura, izvijestio je portal eKapija.com.

Novelic je IT startup čijih više od 120 inženjera razvijaju napredne sustave za asistenciju vozačima (Advanced Driver Assistance Systems – ADAS) i radarske platforme.

Industrija ADAS senzora u autoindustriji je brzorastuće tržište koje se procjenjuje na 43 milijarde dolara do 2030. godine. Darko Tasovac, Veljko Mihajlović i Veselin Branković osnovali su Novelic 2012. godine, a ovim sporazumom kompanija je vrednovana na 65 milijuna eura. Suosnivačka će trojka nastaviti voditi kompaniju.

“S ovom akvizicijom našoj tehnološkoj ponudi dodali smo tržišnog lidera unutar kabinskoj radarsko-senzorskoj tehnologiji. Rastuća automatizacija i autonomija automobila je nova tehnološka revolucija u industriji”, ocijenio je Vivek Vikram Singh, direktor Sona Comstara.

Jedan od osnivača i izvršni tehnološki direktor Veljko Mihajlović rekao je da je oduševljen što je strateški partner za prelazak u novu fazu rasta kompanija Sona “koja dijeli istu posvećenost inovacijama i tehnologiji i koja će podržati rast našeg biznisa”.

Kako se navodi u izjavi iz indijske kompanije, Novelic je jedna od rijetkih profitabilnih kompanija u ovom sektoru i od svog nastanka bili su plusu svake godine.

Prihod Novelica u 2022. godini iznosio je 9,3 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close