Ako Bugarska zaustavi protok ruskog plina Srbija će pokrenuti krizni plan

Autor: Poslovni.hr , 30. travanj 2022. u 07:00
Foto: pixabay

Zasad Gazpromova obustava isporuke Poljskoj i Bugarskoj ne utječe na opskrbu srpskog tržišta, a bude li potrebno Srbija može nekoliko tjedana koristiti plin iz podzemnog skladišta ili prijeći na mazut.

Zorana Mihajlović, ministrica rudarstva i energetike Srbije, izjavila je da će država ako dođe do prekida isporuke ruskog plina preko Bugarske pokrenuti krizni plan kako bi osigurala stabilnu opskrbu srpskog tržišta.

Nadležni u Srbiji tvrde da zasad Gazpromova obustava isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj zbog neplaćanja u rubljama ne utječe na opskrbu srpskog tržišta, prenosi Radio Slobodna Europa. Plinovod Balkanski tok ide od bugarske do mađarske granice i dio je Turskog toka, zajedničkog projekta Rusije i Turske kojim se ruski plin doprema do Turske i zemalja južne i jugoistočne Europe.

Mihajlović je rekla da Srbija, ako Bugarska kao tranzitna zemlja uzme dio njenog plina, ima dvije mogućnosti.

‘Bugarska nije Rusija’

”Jedna je da koristimo plin iz podzemnog skladišta Banatski Dvor, gdje ga imamo za 21 dan u srpskom dijelu, a u ruskom za 22 dana”, objasnila je ministrica. Iz Banatskog Dvora dnevno se može izvući 5 milijuna kubičnih metara plina, a sada se troši oko 4,6 milijuna.

Srbija može pokrenuti i krizni plan broj dva – zamjenu plina nekim drugim energentom, a to je obično mazut. Ana Brnabić, premijerka Srbije, izjavila je da nije zabrinuta za dopremu plina kroz Bugarsku jer bi to bio presedan. Aleksandar Nikolov, bugarski ministar energetike, izjavio je da je Bugarska lojalan partner svim susjednim zemljama.

”Bugarska nije Rusija. Pomoći ćemo svim našim susjedima kada to budemo mogli”, poručio je Nikolov.

S druge strane, Gazprom je priopćio da će svako uzimanje plina namijenjenog trećim zemljama značiti smanjenje količina u trazitu.

Srbija gotovo potpuno ovisi o ruskom plinu, koji se doprema preko Bugarske. Tako je 2019. iz vlastite proizvodnje uspjela namiriti tek 12,6 posto potreba, dok je preostale količine uvezla iz Rusije.

Iz Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije (PKS) priopćeno je da u ovom trenutku obustava isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj ne pogađa Srbiju. ”Pitanje protoka vjerojatno će se rješavati između Europske unije i Rusije, prema sličnim načelima kojima je izuzet tranzit sirove nafte JANAF-om, tim prije jer je ovdje kupac plina Srbijagas, kompanija koja je 100 posto u vlasništvu države Srbije”, kažu iz PKS-a.

Plinovod bez konkurencije

Hrvatski Jadranski naftovod (JANAF) priopćio je 22. travnja da mu je omogućen nastavak ispunjavanja ugovora o transportu nafte koji je sklopio s Naftnom industrijom Srbije (NIS), kompanijom u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma.

Ta ruska kompanija ima monopol na srpskom tržištu plina, na što godinama upozorava Energetska zajednica (EZ), regulatorno tijelo EU.

Niti novi plinovod kroz Srbiju nije u skladu s regulativom EU, na što je upozorila Energetska zajednica, jer neće biti omogućena konkurencija, odnosno da se transportira i neki drugi plin, a ne samo ruski, od čega bi izravnu korist imali potrošači u Srbiji, jer bi konkurencija dovela do niže cijene tog energenta.

I Janez Kopač, direktor Tajništva Energetske zajednice, rekao je da je problem što je postojeća plinska infrastruktura u Srbiji monopolizirana.

Komentirajte prvi

New Report

Close