Air Srbija u srpnju prevezla više od 400.000 putnika

Autor: Miroslav Kuskunović , 10. kolovoz 2022. u 08:23
Rekordni broj putnika u redovnom i čarter prometu/Shutterstock

Broj prevezenih putnika u srpnju ove godine veći je za 47 posto u odnosu na isti mjesec 2021.

Air Srbija je tijekom srpnja preko matičnog aerodroma u Beogradu, kao i zračnih luka u Nišu i Kraljevu prevezla više od 400.000 putnika u redovnom i čarter prometu.

To predstavlja najveći broj prevezenih putnika u mjesec dana još od listopada 2013. godine, od kada kompanija posluje pod današnjim imenom. Broj prevezenih putnika u srpnju ove godine veći je za 47 posto u odnosu na isti mjesec 2021., kada je srpska nacionalna avio-kompanija prevezla ukupno 276.101 putnika.

Broj putnika također je za devet posto veći i u odnosu na do sada rekordnu posljednju pred pandemijsku 2019. godinu, kada je prevezeno 372.839 putnika.

Air Srbija očekuje da će broj njenih putnika u srpnju ove godine činiti preko 55 posto od ukupnog broja putnika koji su putovali preko beogradskog aerodroma Nikola Tesla.

“Rezultati koje smo postigli u srpnju dobar su pokazatelj da smo donijeli ispravne i pravovremene poslovne odluke, kada je riječ o organizaciji prometa za ovu ljetnu sezonu. Tu prije svega mislim na strateško pokretanje novih turističkih destinacija, među kojima su one u Italiji i Španjolskoj naišle na najveći odziv putnika u ljetnoj sezoni.

Rezultat je svakako i posljedica dodatnog rasta čarter prometa za oko 37 posto u ovoj sezoni u odnosu na 2019. godinu”, izjavio je Boško Rupić, direktor komercijale i strategije Air Srbije.

Atraktivne ljetne destinacije imaju veliki porast broja putnika u odnosu na srpanj prošle godine, pa je tako promet pojačan za 172 posto prema Barceloni, 133 posto prema Larnaci, 128 posto ka Dubrovniku i 62 posto prema Ateni.

Linija Beograd-Madrid, koja je prošle godine bila ukinuta zbog pandemije, prilikom ponovnog uspostavljanja prometa odmah je dostigla razinu iz 2019. godine.

Velika potražnja tijekom cijele godine je i za atraktivnim destinacijama poput Londona, koji bilježi rast putnika od 151 posto, Züricha s rastom od 87 posto, Istanbula s 43 posto, Berlina s 40 posto i New Yorka s 27 posto.

Pojačano kretanje dijaspore iz europskih gradova prema regiji doveo je i do rasta i na regionalnim rutama – Sarajevo bilježi rast od 67 posto, Skoplje od 71 posto, Ljubljana 35 posto i Zagreb 52 posto u odnosu na prošlu godinu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close