Air Serbia i Wizz Air postali najžešća konkurencija u Beogradu

Autor: Poslovni dnevnik , 22. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Wizz Air je u odnosu na 2019. povećao svoje kapacitete u Beogradu za čak 190 posto.

Ove godine dodatno se zaoštrila tržišna utakmica među zračnim prijevoznicima koji pokrivaju područje čitave regije. Posebno se to odnosi na Beograd čiji je aerodrom prije nekoliko mjeseci dobio dodatne kapacitete.

Oštra utakmica
Izvršni direktor Air Serbije, Jiri Marek, rekao je da je Wizz Air “tvrd igrač”, a ta dva prijevoznika su najveći zračni prijevoznici beogradske zračne luke.

I Air Serbia i Wizz Air značajno su se proširili operacije iz Zračne luke Nikola Tesla ove godine, s tim da je nacionalni zračni prijevoznik pokrenuo više od dvadeset novih linija u 2023., dok je niskobudžetni prijevoznik bazirao svoj četvrti zrakoplov u gradu i dodao pregršt novih ruta, dok je povećavao frekvencije na postojeće usluge. “Wizz Air je naša najveća konkurencija u Beogradu, kaže Marek, piše Ex-Yu Aviation News.

3

miilijuna putnika registrirala je Air Serbia u dosadašnjem tijeku godine

“Wizz Air je u odnosu na 2019. godinu povećao svoje kapacitete za čak 190 posto. Naši kapaciteti su 30% veći nego prije pandemije. Wizz Air je tvrd igrač u Beogradu. Natječemo se međusobno na nekoliko ruta. Ponekad mi pobjeđujemo, ponekad oni. Postoje i rute na kojima se naše ponude međusobno nadopunjuju. Otvoreni smo za konkurenciju jer smo tada prisiljeni poboljšati svoju učinkovitost i promijeniti pristup kupcu”, rekao je Marek.

Air Serbia i Wizz Air trenutačno se međusobno izravno sudaraju na deset ruta. Oni uključuju Berlin, Barcelonu, Kopenhagen, Rim Fiumicino, Göteborg, Hamburg, Heraklion, Larnaku, Lisabon i Maltu. Osim toga, njih dvoje se neizravno natječu na nekoliko ruta na kojima lete iz različitih ili obližnjih zračnih luka, uključujući London, Stockholm i Milano (od sljedećeg utorka).

“Konkurencija Air Serbia-e ne utječe toliko na nas jer je naša baza troškova puno niža, tako da smo zadovoljni postavom, a konkurencija je uvijek dobra. To nas drži na oprezu, a to je prednost za kupce jer imaju veći izbor. Uvijek se rado natječemo. Sve dok je troškovna baza niska, uvijek je u redu natjecati se”, kažu iz Wizz Aira.

Nezrela tržišta
Ryanair je u Srbiji prisutan u niškoj zračnoj luci, ali ne leti izvan Beograda, za koji je rekao da je preskup. Prema Mareku, natjecanje s Ryanairom ili Wizz Airom ne čini veliku razliku.

“Za mene je, iskreno, svejedno je li konkurencija Ryanair ili Wizz Air. Nema mnogo zračnih luka na Balkanu u kojima se ove niskotarifne aviokompanije natječu jedna protiv druge. U Zagrebu, što se tiče niskotarifnih prijevoznika, dominira Ryanair. U Beogradu je Wizz Air. Tržišta zemalja bivše Jugoslavije još nisu zrela. Zračni prijevoznici to vide i ne žele se upustiti u izravni izazov kroz stimulaciju cijena”.

Air Serbia je u petak, 15. rujna 2023. godine, prvi put u povijesti prevezla više od tri milijuna putnika u redovnom i charter prometu u roku od godinu dana. To je najbolji rezultat od 2013. godine, od kada srpski nacionalni zrakoplovni prijevoznik posluje pod imenom Air Serbia.

Komentirajte prvi

New Report

Close