Aerodrom Nikola Tesla lani s rekordnom dobiti od početka koncesije

Autor: Poslovni.hr , 09. veljača 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Dionice Aerodroma prošle su godine dosegle povijesno najvišu cijenu od 2.100 dinara

Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO), koji nakon pokretanja postupka davanja koncesije i promjene djelatnosti, prati realizaciju tog procesa, objavila je financijska izvješća za prošlu godinu, koja je donijela rekordnu dobit od početka primjene ugovora o koncesiji.

Poslovni prihodi tvrtke lani su porasli za 77,1 posto, na 1,25 milijardi dinara, no to je najvećim dijelom rezultat prihoda od kapitalnih ulaganja koncesionara i akvizicija bez imovinskih naknada, koje se odgađaju tijekom trajanja koncesije. Poslovni prihodi, zatim novčani tijek, a koji se odnose na naplatu koncesijske naknade, iznosili su 623,7 milijuna dinara i bili su pet posto veći nego lani.

Poslovni dobitak kompanije u razdoblju siječanj-prosinac prošle godine iznosio je 267,1 milijuna dinara u odnosu na poslovni gubitak od 179,3 milijuna dinara u 2022. godini. Neto dobit iznosila je 250,2 milijuna dinara u odnosu na 20,2 milijuna dinara prethodne godine, uz mali doprinos financijskih i drugih prihoda, za razliku od usporedne godine, pišu analitičari Momentuma. Financijski položaj društva na kraju prosinca 2023. godine bio je na razini nepunih 547 milijuna dinara u odnosu na 770,9 milijuna dinara na kraju 2022. godine. Koncesijski ugovor na 25 godina započeo je u veljači 2019., a u proteklih pet godina koncesionar je prošao kroz najveću krizu u ovoj industriji (pandemiju), da bi već u 2019. godini ostvario rekordan broj putnika od gotovo osam milijuna. 2023. što je 29 posto više nego 2019. godine. Kako je navedeno u ugovoru, Zračna luka “Nikola Tesla” trebala bi tijekom koncesijskog razdoblja primati periodičnu koncesijsku naknadu u iznosu od 4,5 do 16 milijuna eura godišnje (i ne manje od pet posto bruto prihoda), dok su ostale pojedinosti ugovor, uključujući iznimke od plaćanja tih naknada nikada nisu objavljeni.

Dionice Aerodroma prošle su godine dosegle povijesno najvišu cijenu od 2.100 dinara, da bi nakon pojačanog pritiska na strani ponude u drugoj polovici godine uslijedio pad. U cijeloj godini bilježe rast od 8,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close