Aerodrom Nikola Tesla bolji nego 2019. godine, dionice rekordno

Autor: Poslovni dnevnik , 24. svibanj 2023. u 07:00
Beogradska zračna luka oporavlja se znatno brže od većine članica VINCI grupe/Shutterstock

U odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, Aerodrom je opslužio 24 posto više putnika.

Beogradska zračna luka, kojom kroz koncesiju upravlja francuski VINCI, tijekom travnja je opslužila gotovo 580 tisuća putnika, čime je nastavljeno širenje započeto krajem prošle godine. U odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, Zračna luka opslužila je 24 posto više putnika.

Snažan rast
U razdoblju siječanj-travanj 2023. godine kroz Aerodrom Nikola Tesla prošlo je 1,9 milijuna putnika, što je 26 posto više u odnosu na 2019. godinu.

Beogradska zračna luka oporavlja se znatno brže od većine članica VINCI grupe, a lani je opslužila 5,61 milijun putnika, što je treća godina po prometu u povijesti ove zračne luke.

Efekte ovakvog poslovanja već neko vrijeme osjete i dioničari Aerodroma Nikola Tesla. Diopnice su ovih dana dosegnule povijesni maksimum od 2000 dinara. Tržišna kapitalizacija ove tvrtke, koja kontrolira proces koncesije, dosegnula je 70 milijardi dinara (oko 596 milijuna eura), ponajviše zahvaljujući nelikvidnosti dionica i trgovačkim aktivnostima najvećih manjinskih dioničara, piše Momentum.

Početklom travnja, kompanija “Beogradski aerodrom” pustila je u rad novoizgrađeni dio centralne zgrade terminala, s površine veće od 11.000 četvornih metara, koja je povezana s ostalim dijelovima terminala.

2000

dinara povijesni je vrhunac dionica Aerodroma Nikola Tesla

Novoizgrađeni dio terminala unaprijedit će proces prijema i otpreme putnika te poboljšati korisničko iskustvo u smislu veličine i udobnosti prostora, priopćeno je iz ministarstva. Novi prostor projektiran je u skladu s Vansi standardima.

Velika staklena fasada s nazivom zračne luke i tradicionalnim motivima pirotskog ćilima odraz je koncepta “sense of place” tvrtke Vansi, koja posebnim dizajnom prenosi specifičnu lokalnu atmosferu.

Sva poboljšanja dio su Vincijevog ambicioznog plana za proširenje i modernizaciju beogradske zračne luke, za što će ova kompanija tijekom koncesijskog razdoblja izdvojiti 732 milijuna eura.

Pozitivan utjecaj na iskustvo putnika prepoznali su i predstavnici zrakoplovne industrije pa je beogradska zračna luka ove godine proglašena jednom od najboljih u Europi u konkurenciji zračnih luka iste veličine, ali i najugodnijom, tj. kao zračna luka s najpredanijim osobljem prema standardima Međunarodne organizacije zračnih luka – Airport Council International.

Završetak svih ključnih radova na projektu očekuje se 2023. godine, čime će beogradska zračna luka dosegnuti ukupni uslužni kapacitet od 15 milijuna putnika godišnje do isteka koncesije, navodi se u priopćenju.

Veća učinkovitost
Zgrada je otvorena, ali pristupne ceste nisu, postoji način da se uđe, kroz staru zgradu. Voditelj projekta razvoja beogradske zračne luke Petar Novaković kazao je nedavno za N1 da je “nova zgrada terminala prvenstveno pridonijela dodatnom komforu, učinkovitosti i pouzdanosti zračnog prometa”.

“Osim kvadrature, uveli smo novu opremu za pregled sigurnosti putnika i prtljage, što je novost, u odnosu na povijesno razdoblje rada zračne luke, centraliziranu kontrolu putnika… Uz LED tehnologiju, koji pokriva cijelu novogradnju, imamo sustav koji prati održavanje zgrade, sustav koji elektronski prati održavanje zgrade.

Čak i ako se jedna lampa razbije, naš tim dobije točnu obavijest, gdje, koja vrsta lampe, kako je promijeniti… Dobiva AI informacije kako održavati zgradu puno učinkovitije”, kaže. Puno je novih, prazne prostore u novogradnji, gdje su, kako kaže Novaković, ugostiteljski sadržaji i komercijalni sadržaji.

Komentirajte prvi

New Report

Close