U Srbiji se prodaje sve više nelegaliziranih nekretnina

Autor: Poslovni.hr , 16. lipanj 2023. u 06:59
Foto: Shutterstock

Zahtjevi za upis u katastar na uređenom tržištu rješavaju se u zakonskom roku od pet radnih dana.

Više od 21.000 nekretnina koje su prošle godine prodane u Srbiji nisu ispunjavale uvjete za upis u katastar nekretnina. To je čak 119 posto više nego 2019. godine, izračunali su stručnjaci specijaliziranog portala za nekretnine 4zida.rs.

Administratori te stranice navode da je lani bilo točno 21.784 nekretnine koje nisu ispunjavale uvjet za upis u katastar. Od ukupno 7,5 milijardi eura koliko su prošle godine prodani stanovi, kuće i drugi objekti, više od trećine tog novca iskorišteno je za nekretnine koje nisu imale sve potrebne papire, pokazuje statistika Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), sastavljen na temelju kupoprodajnog ugovora. Kad pogledate te ugovore, a bilo je ukupno 140.561 kupoprodaja, oko 16 posto je s djelomično uređenog tržišta. Međutim, kada se gleda udio novca, taj procenat je veći, jer je od 7,5 milijardi eura čak 2,5 milijardi eura s djelimično uređenog tržišta, odnosno 34 posto”, rekla je Aleksandra Mihajlović, PR menadžerica 4zida.rs. 24sedam portal.

Promet nekretnina u Srbiji odvija se paralelno u tri sustava, uređenom, djelomično uređenom i neuređenom tržištu. Kupnja stanova u svakom od njih nosi određene rizike za kupca, kaže odvjetnik Brane Krunić iz Subotice.

Na portalu 4zida.rs Krunić objašnjava na šta kupci posebno treba da obrate pažnju:

“Samo na uređenom tržištu, koje je uređeno zakonima i propisima koji propisuju na koji se način nekretnine kupuju i prodaju, kako se o njima vodi evidencija te kako se plaćaju porezne i druge obveze, kupac i prodavatelj mogu biti sigurni “, napominje Krunić.

Kaže da se u ovom sustavu sve nekretnine upisuju u katastar nekretnina. Zahtjevi za upis u katastar na uređenom tržištu rješavaju se u zakonskom roku od pet radnih dana.

Ističe da sama činjenica da je predan zahtjev za legalizaciju nadležnoj službi za graditeljstvo ne jamči da će objekt biti legaliziran. No, veću sigurnost čini ako postoji odobren projekt za građenje s elaboratom geodetskih radova.

Komentirajte prvi

New Report

Close