Srpski startupi lani privukli 123 milijuna eura investicija

Autor: Miroslav Kuskunović , 13. ožujak 2023. u 07:07
Foto: Shutterstock

Više od polovine onih koji su sudjelovali u istraživanju procjenjuju da će im biznis porasti za 50 posto.

Inicijativa Digitalna Srbija objavila je izvještaj Startup Skener 2022, koji nudi detaljnu analizu okruženja u kome posluju inovativne domaće tehnološke kompanije fokusirane na globalno tržište. Ova analiza domaćeg startup ekosistema izrađena je u okviru projekta “Preuzmi ideju”, koji konzorcij okupljen oko Inicijative “Digitalna Srbija” provodi uz podršku USAID-a.  U istraživanju je sudjelovalo više od 150 domaćih startupa, od ukupno 360 koliko se procjenjuje da je aktivno u lokalnom ekosistemu.

Raznoliki timovi

Startup Skener 2022 omogućio je bolje razumijevanje lokalnog ekosistema, lakše identificiranje prilika i izazova, mogućnosti za unapređenje ekosistema, ali i za njegovu promociju.

50 posto

iznosi procijenjeni ovogodišnji rast broja zaposlenih u srpskim startupima.

”Zahvaljujući podacima koje smo prikupili i obradili, stvoren je preduvjet da prepoznamo koje su jake strane našeg ekosistema, a koji to sektori zahtijevaju ulaganje dodatnog napora. Primjerice, 20 posto osnivača startupa čine žene, a skoro trećina ima u osnivačkim timovima i muškarce i žene, što je više od europskog prosjeka. Također se pokazalo da dvije trećine startupa u svom osnivačkom timu imaju i osnivače koji dolaze iz netehničkih sektora. Ovakvi rezultati govore u prilog značaju kreiranja raznolikih i multidisciplinarnih timova za razvoj inovativnih biznisa.

”Kada je riječ o sektorima u kojima postoji najviše prostora za poboljšanje, kroz Startup skener smo identificirali da postoji manjak informiranosti o zaštiti intelektualnog vlasništva. Istraživanje je također pokazalo relativno slab utjecaj formalnog obrazovanja na kreiranje i motiviranje kadrova i osnivača, kao i manjak usklađenosti programa podrške sa potrebama startapa, što nam svima pokazuje u kom pravcu bi trebalo usmjeriti napore u budućnosti.”, istakla je Bojana Tomić Brkušanin, direktorica Projekta.

Prosječan osnivač startupa u Srbiji ima između 30 i 40 godina, diplomu visokog obrazovanja i prethodno iskustvo rada u korporaciji ili vođenja vlastitog biznisa.

”Samo u prošloj godini domaći startupi privukli su više od 123 milijuna eura investicija, a ove godine očekujemo dodatno ubrzanje tempa razvoja ekosistema. Više od polovice koji su sudjelovali u istraživanju procjenjuju da će njihov biznis u 2022. godini porasti za 50 posto. I u pogledu biznisa i u pogledu novih radnih mjesta inducirani rast ekosistema dostiže 50 posto u samo jednoj godini. To potvrđuje naš stav da su znanje i inovacije najveća prilika za Srbiju i da startup ekosistem može biti motor razvoja domaće ekonomije”, ističe direktor Nebojša Bjelotomić.

Globalno tržište

Startup skener sadrži relevantne podatke i o drugim segmentima ekosistema — profili zaposlenih u startupima, vrsta biznis modela, načini financiranja, utjecaj Covid-19 na startup ekosistem, sistem podrške i slično. Kreiranje ovog skenera predstavlja samo jednu od aktivnosti koje Inicijativa “Digitalna Srbija” realizira sa ciljem pružanja podrške startupima kako bi pokrenuli i proširili svoje poslovanje u Srbiji i na globalnom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close