VIDEO: Pogledajte kako se Vučić svađao s novinarima iz Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2022. u 15:08
Foto: REUTERS

Na pitanje zašto krivi Hrvatsku kad je Srbija ta koja odbija uvesti sankcije Ruskoj Federaciji zbog invazije na Ukrajinu, Vučić je poručio da Zagreb neće voditi politiku Beograda.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Pragu da se Hrvatska sama pohvalila da je zaslužna za to što Zapadni Balkan nije izuzet od sankcija EU na uvoz ruske nafte, ocijenivši da Zagreb samo radi svoj posao koji obavlja “od 1941. pa nadalje”, prenosi N1.

Prvobitni prijedlog Europske komisije predviđao je izuzetak kad je riječ o snabdijevanju iz Jadranskog naftovoda, ali je na inzistiranje pojedinih država članica EU taj prijedlog odbijen jer je stav da nema opravdanja zbog kojeg bi Srbija bila izuzeta.

“Neke zemlje EU su izuzete, poput Bugarske, Mađarske… Srbija nije. Hrvatska je samo radila svoj posao koji radi već desetljećima”, rekao je Vučić uoči početka summita u Pragu, optuživši pritom hrvatske medije da su izmislili njegovu izjavu da je Zagreb kriv.

“Ja ponavljam, Hrvatska je radila samo svoj posao koji radi od 41. pa nadalje. Hrvatska samo radi svoj posao, sve ono što je radila prethodnih 70, 80 godina. Uopće ne krivim”, rekao je predsjednik Srbije, polemizirajući s novinarima iz Hrvatske.

“Ja nemam svoje naslovnice. Je l’ vi govorite o meni ili srpskim medijima?”

Na podsjećanje predstavnika hrvatskih medija da se njihova zemlja na naslovnim stranama srpskih tabloida uspoređuje s NDH, Vučić je rekao: “Ja nemam svoje naslovnice. Je l’ vi govorite o meni ili srpskim medijima? Vi ste se pohvalili u vašim medijima, mi vam čestitamo na tome.”

Na pitanje zašto krivi Hrvatsku kad je Srbija ta koja odbija uvesti sankcije Ruskoj Federaciji zbog invazije na Ukrajinu, Vučić je poručio da Zagreb neće voditi politiku Beograda.

“Vodit će je građani Srbije preko slobodno izabranih predstavnika, a protiv svih onih koji misle da mogu Srbiji nametati svoju volju”, poručio je Vučić, ističući da je ponosan na to što je Srbija, kako je rekao, slobodarska zemlja koja sama donosi svoje odluke.

Rekao je i da će njegov odgovor u današnjim susretima s europskim dužnosnicima u Pragu, biti “pristojan, odgovoran, ozbiljan i dalekosežan” i odbacio mogućnost da će doći do prekida pregovora o članstvu Srbije u EU.

Summit 44 zemlje

Podsjetimo, u Pragu se danas održava summit Europske političke zajednice, na kojemu sudjeluju 44 zemlje. Kako je priopćeno iz pres službe srpskog predsjednika u vremenu izdvojenom za bilateralne sastanke Vučić će imati niz susreta, s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, predsjednicom Europske komisije Ursulom fon der Leyen, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom ili španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je ranije danas da će “uvođenje sankcija” EU Srbiji u energetici, po “eksplicitnom zahtjevu i ultimatumu” Hrvatske, direktno nanijeti štetu vrijednu stotinu milijuna eura Srbiji i njenim građanima, prenosi N1.

Komentirajte prvi

New Report

Close