Hrvatske pilote Rafalea na obuci u Francuskoj “posjetio” i načelnik generalštaba Srbije

Autor: Darko Bičak , 16. ožujak 2023. u 10:22
Francuski borbeni lovac Rafale Foto: PD

Nakon što su u studenom otišli zrakoplovni tehničari, 30. siječnja je na obuku u Mont-de-Marsan otišla i prva skupina pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Oko 90 pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, što pilota, a što tehničara, je već otišla ili će uskoro otići na obuku u francusku zrakoplovnu bazu Mont-de-Marsan za upravljanje i održavanje borbenih lovaca Rafale. Prva skupina tehničara je otišla u studenom 2022., a piloti krajem siječnja ove godine. Očekuje se da će prvi Rafale ući u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tijekom 2024. godine.

No, zanimljivo je da je ovog tjedna bazu Mont-de-Marsan posjetio i general Milan Mojsilović, načelnik generalštaba Vojske Srbije. Srpski mediji šturo izvješćuju da je general Mojsilović bio u dvodnevnom posjetu Francuskoj prilikom čega se susreo s tamošnjim ministrom obrane Sebastien Lecornom, a nakon kojeg je otišao i u bazu u kojoj se obučavaju hrvatski piloti, inženjeri i tehničari. Iz Ministarstva obrane susjedne nam zemlje navode da mu je u Mont-de-Marsanu prezentirana operativna upotreba višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale, kao i dio sposobnosti francuskog vojnog saniteta. “Srpskoj delegaciji su predstavljene i karakteristike aviona Rafale, kapaciteti za njegovo održavanje i obuku pilota, kao i reagiranje dežurne jedinice lovačkog zrakoplovstva naoružane ovim tipom zrakoplova, s polijetanjem para aviona”, navode iz ministarstva.

Niti srpska, niti francuska, a niti hrvatska strana nisu izvijestili da li se srpska delegacija susrela i s hrvatskim pilotima i osobljem u francuskoj bazi te da li su ih zanimala naša iskustva. U srpskoj javnosti se od samog potpisivanja hrvatskog ugovora o nabavci Rafalea spekulira da će i Srbija nabaviti isti tip zrakoplova, ali “noviji i bolji”. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić koristi svaku prigodu da iskaže interes te zemlje za Rafale, a am general Mojsilović je prije koji mjesec boravio i u Grčkoj gdje je također posjetio tamošnju zrakoplovnu bazu u kojoj su stacionirani lovci Rafale.

Koliko je ta priča o jednom od najboljih svjetskih lovaca u Srbiji vjerojatna, teško je reći, no izvjesno je da se više radi o agendi za unutrašnje političke potrebe nego o nekom realnom cilju. Tu postoji niz političkih, tehničkih i financijskih izazova koje će naši istočni susjedi teško riješiti u kratkom roku. Rafale je zadnjih godina postao vrlo tražena roba te su trenutno proizvodne trake Dassault Aviationa popunjene barem narednih 8-10 godina. S druge strane, Rafale je vrlo moćno i sofisticirano oružje, mnogi bi rekli perjanica francuske, europske, pa i čitave NATO industrijske i obrambene strukture. Srbija, s druge strane, svoju sadašnjost, a i budućnost, puno više vezuje uz Rusiju nego uz Zapad i posebno NATO. Srbija je, uz Bjelorusiju, jedina europska zemlja zemlja koja i dalje uglavnom čvrsto stoji uz Rusiju i sve češće se zbog toga konfrontira sa Zapadom, a aktualna situacija s Kosovom ponovno otvara prostor za sankcije EU-a, ali i otvoreni vojni sukob Srbije i NATO-a.

Da li bi u takvim političkim okolnostima Francuska bila spremna prodati svoje najmodernije oružje zemlji koja je geopolitički oslonjena na Rusiju, s kojom je još lani imala zajedničke vojne manevre, a istodobno ima više ili manje nerazriješene odnose s većinom susjeda, prvenstveno Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, uz stalnu vjerojatnost oružanih sukoba s njima, vrlo je upitno. U konačnici, tu je i financijski moment. Rafale je vrlo skupa igračka te nova eskadrila tih zrakoplova može koštati 2,5 dio 3 milijarde eura. Hrvatska i Grčka su, za sada, jedine zemlje kojima je Francuska pristala isporučiti i rabljene Rafale uz značajne popuste, ali u okvirima širih savezničkih i poslovnih aranžmana. A što je posebno bitno, to je sve bilo dogovoreno i potpisano prije 24. veljače 2022. kad su nastupili neki novi geopolitički odnosi u svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close