Dašak optimizma investitora na Beogradskoj burzi

Autor: Poslovni.hr , 07. ožujak 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Najveći rast prethodnog mjeseca bilježe dionice Žitopeka iz Niša od 49%.

BELEXsentiment za sljedeći mjesec iznosi 125,57 bodova, a označava blagi optimizam među domaćim ulagačima.

U prethodnom mjesecu, BELEX15 je zabilježio rast 1,85%, dok je BELEXline dobio 0,60% vrijednosti. U odnosu na početak godine, BELEX15 je u plus za 6,3%, dok je vrijednost BELEXlinea porasla 2,10 posto.

Ukupni realizirani promet na burzi bio je 5,4 milijuna eura, od čega se 35% prometa odnosi na državne obveznice. Najveći promet imale su dionice Naftne industrije Srbije od 2,1 milijuna eura, a zabilježile su skok od 9,2%. Najveći rast prethodnog mjeseca bilježe dionice Žitopeka iz Niša od 49%.

NIS je otvorio sezonu objava godišnjih rezultata, s rekordnom dobiti prošle godine, i u dobroj mjeri popravio sentiment na lokalnom tržištu. Određeni napredak prema europskim integracijama Srbije, također pozitivno utječe na ulagače.

Trenutno postoje prevladavajuća očekivanja od povećanja referentnih stopa u ožujku od strane FED i ECB 0,25%, odnosno 0,50%. Monetarne vlasti s obje strane Atlantika potvrdile su da se njihov prioritet dodatno bori protiv inflacije i pažljivo će nadzirati signale iz realnog sektora, od kojih će ovisiti njihovi daljnji potezi.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije povećao je referentnu stopu za 5,5%, vođen činjenicom da su inflatorni pritisci na domaćem i svjetskom tržištu snažni, a potrebno je dodatno pooštriti novčane uvjete kako bi se ograničila inflatorna očekivanja. NBS očekuje usporavanje i opadajuće kretanje inflacije u narednom razdoblju.

Komentirajte prvi

New Report

Close